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Q: Who pays for privately-retained court reporters?  
A: Payment for court reporting services for privately retained court reporters is the responsibility 

of the party(ies) arranging for the court reporter. 

Q:  How much do court reporters charge for their services?  
A: The court does not monitor or oversee the private contractual arrangements that parties 

make with court reporters who report proceedings.  This applies regardless of whether the 
party contracts with a reporter from the Court-Approved List of Official Reporters Pro 
Tempore (SDSC Form #ADM-321) or from any independent source. 

Q: What is the benefit of contracting with a reporter from the Court-Approved List 
of Official Reporters Pro Tempore (SDSC Form #ADM-321)?  

A: Reporters appearing on the court-approved list have met certain requirements and minimum 
qualifications established by the court.  In addition, reporters selected from this list can 
report hearings without the need for the parties to stipulate to the reporter.   

Q: If a party contracts with a reporter who is on the Court-Approved List of 
Official Reporters Pro Tempore (SDSC Form #ADM-321), does an Appointment 
of Official Reporter Pro Tempore (SDSC Form #ADM-316) need to be filed? 

A: An Appointment of Official Reporter Pro Tempore (SDSC Form #ADM-316) needs to be 
completed and signed for every matter for which a court reporter is privately retained, 
whether that reporter is on the court-approved list or not.  Party(ies) or the reporter must 
provide the completed form to the clerk before the proceeding begins.   

Q: Does the Appointment of Official Reporter Pro Tempore (SDSC Form #ADM-
316) need to be filed before the proceeding?  

A: The Appointment of Official Reporter Pro Tempore (SDSC Form #ADM-316) must be 
completed and signed by the reporter and turned in to the clerk before the proceeding 
begins so that time is not spent completing the form during valuable court time.  If the 
reporter is not on the court-approved list, the parties must complete the stipulation portion of 
the form.  Before the reporter can report, the judge must order him or her appointed as an 
official reporter pro tempore for the proceeding.   

Q: Is an Appointment of Official Reporter Pro Tempore (SDSC Form #ADM-316) 
good for the duration of the case?  

A: An Appointment of Official Reporter Pro Tempore (SDSC Form #ADM-316) is good for the 
duration of the case, as long as the same reporter is used.   

Q: If the parties stipulate to a court reporter is the stipulation good for the 
duration of the case?  

A: Yes, so long as the parties continue to use the same court reporter. 

Q: What if a party and/or an attorney participates in the hearing via phone?  May 
they orally stipulate to the court reporter?  

A: Yes.  Parties appearing through Court Call or otherwise by telephone may stipulate orally, 
which will be noted in the minutes. 

Q: How many reporters can report a hearing?  What if the other parties in the 
case do not agree about who should be the court reporter at the hearing? 

A: There can only be one official record of the proceedings (Code of Civ. Proc. §273; Redwing 
v. Moncravie, (1934) 138 Cal. App. 432, 434).  Only one reporter will be allowed to report a 
court proceeding at any given time.  The court expects parties to come to an agreement 
prior to the proceeding as to reporting services.  If the parties cannot agree on a reporter, 
the judge will make the selection.  Proceedings will not be delayed due to disagreement 
among the parties as to the selection of the court reporter. 
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Q: How does a party order transcripts of the hearing?  
A: Contact the court reporter who reported the hearing. 

Q: What if the party(ies) can’t arrange for a court reporter to report the hearing?  
A: Parties are expected to make arrangements for court reporters in advance of their hearings.  

Whether the parties will be allowed to continue a hearing in order to secure the appearance 
of a court reporter will be at the discretion of the judicial officer presiding over the matter. 

Q: What if the court reporter the party arranged for doesn’t show up or is late? 
A: Arranging for a court reporter is solely the responsibility of the parties, and back-up plans 

should be arranged.  Whether the parties will be allowed to continue a hearing in order to 
secure the appearance of a court reporter will be at the discretion of the judicial officer 
presiding over the matter. 

Q: Will the court provide a reporter if the party doesn’t have time to arrange for 
one? 

A: No.  If the case is one for which the court does not provide a reporter (see Policy Regarding 
Normal Availability and Unavailability of Official Court Reporters [SDSC Form #ADM-317]), it 
is the responsibility of the party(ies) to arrange for a reporter.  

Q: How can a reporter get on the court-approved list?   
A: Initially, the list will only include those San Diego Superior Court official court reporters who 

are in good standing but whose services have been discontinued for budgetary reasons.  A 
notice will be posted on the court’s website when the court begins accepting applications 
from other reporters.   

Q: Does the court require that the reporter report in real-time? 
A: The court does not require that reporters report in real-time, however, in most courtrooms, it 

is preferred.   

Q: Will the court provide technical support to the reporter to set up their 
equipment? 

A: No.  The court is not in a position to provide any technical support to reporters. 

Q: Will the reporter have access to power in the courtroom? 
A: The reporter may or may not have access to power in the courtroom, so reporters must be 

prepared to operate solely on battery power.   

Q: What are the configuration requirements for real-time? 
A: The court provides judicial officers with a stand-alone laptop with West Case Notebook 

(Formerly LiveNote) and Bridge2 software loaded.  Reporters may connect using one of the 
three following connectivity options:     
• 9-Pin Serial Cable with USB adapter. 
• 9-Pin Serial Cable with the following configuration: 

o Bits per second: 2400 
o Data bits: 8 
o Parity: None 
o Stop bits: 1 
o Flow control: None 

• Bluetooth Receiver and Bluetooth USB device and Device driver software.  Wireless 
connections are not available. 

It is solely the responsibility of the reporter to configure the cable or Bluetooth receiver with 
the correct COM Port to connect to the court laptop.  The court does not provide technical 
support and the court is not responsible for viruses, malware, or adware that could be 
potentially transmitted between devices.   

#  #  # 


